Museum

schaatsmuseum

Oprichtingsdatum, april 1995
Zuideinde 156a, Westzaan
Telefoon  +3175-6175794

Doelstelling

De rijke schaatshistorie te behouden voor het nageslacht.

Het schaatsmuseum is gevestigd in het mooie Zaanse dorp Westzaan, op het terrein van de ijsclub. Het museum is in Zaanse stijlgebouwd door een klein groepje vrijwilligers.

In een tijdsbestek van 5 jaar is dit prachtige museum gerealiseerd.

De stichting is financieel geholpen door vele bedrijven en obligatiehouders van zowel binnen als buiten de Zaanstreek

De collectie bestaat uit diverse soorten schaatsen, waaronder o.a. de Breinermoors, Wieger de Salis, West Frieseschaatsen en ook zgn. Koninginne schaatsen en - een top stuk- een paar zwaantjes schaatsen.

Op onderstaande foto ziet u een kleine greep uit de collectie die de stichting op dit moment beheert. Geflankeerd door een verscheidenheid aan lectuur van heden tot ver in het verleden. het museum stelt u in de gelegenheid om een blik in het verleden te werpen als het om sleeën gaat, een tiental staan of hangen er om bekeken te worden. tevens vindt u er enkele privé collecties van bekende Zaanse schaatsfanaten.

Openingstijden

Elke laatste zaterdag van de maand
13.00 -17.00 uur

Groepen op afspraak
  • +31(0)75-6175794
  • +31(0)75-6162225
  • +31(0)75-6179868
Toegangsprijs
  • Gratis

Een bezoek aan het museum is zeker de moeite waard !!

West Friese schaats

Dit is een variant op de Friese schaats uit de 19e eeuw. Wie de maker is is obekend uit de vele vondsten blijkt het een schaats te zijn van rondom 1877 Omschrijving; Het is een robuuste schaats waarvan de hals bekleed is met hout. De schenkel is kort . Dehakschroef is meestal een kramschroef

Zaanse schaatsen

Als we over heel Nederland het aantal schaatsenmakers bekijken dan valt het op dat er in dit waterrijke gebied niet veel makers geweest zijn. Wel enkele makers van metalen schaatsen en de maker van de Narrenschaats. Want op een tentoonstelling van schaatsen in 1879 in Zaandijk werd de Narrenschaats van de smid J.H. Delheas bekroond. Het is een schaats met onbeklede hals die schuin omhoog steekt met aan het einde een of meer belletjes bevestigd die tijdens het rijden rinkelen net zoals het bellentuig bij de arrenslee. In Koog a/d Zaan is schaatsenmaker Hermanus Stevens bekend, maar zijn daar geen schaatsen met een stempel van gevonden wel verhalen en foto's. Hoelang hij schaatsen heeft gemaakt is niet bekend, maar wel dat hij bij de tentoonstelling in 1879 een eervolle vermelding heeft gekrege

Schoonrijdschaatsen

De firma Stam uit Zaandijk maakte deze schaatsen in het jaar 1945 en deze werden toen geslepen door Jan Pel uit Zaandam. Nadat Stam sr. overleed stopte de fabriek met het maken van schaatsen. Jan Pel maakte in de oorlogsjaren ook schoonrijdschaatsen maar stopte er al voor de bevrijding mee. Wel bleef hij veel langer schaatsen slijpen en in de oorlog sleep hij veel in ruil voor eten wat hij bij de boeren haalde. Volgens Mevr. de Vries heeft Jan Pel in 1948 nog een paar schaatsen voor haar gemaakt. Enkele goede schoonrijders in de Zaanstreek waren M. de Ruyter, Goedhart en Mevr, de Vries-Bruin.