Liever schaatsen op ijsbaan Westzaan dan met vakantie

Schaatsen op de ijsbaan van Lambert Melisz. in Westzaan is leuker dan op vakantie naar Spanje gaan. Guus (8) en Doris (10) Zwikker zijn blij dat hun ouders de reis naar Zuid-Europa hebben afgezegd vanwege het slechte weer daar. De kinderen staan veel liever op de schaats.

Dat er een harde, gure wind staat, maakt ze niet uit. Het glijden over het ijs gaat boven alles. Guus schaatst achter een hekje. Voetje voor voetje gaat hij vooruit.

Hij glijdt langs de oranje pionnen die het grote wak afzetten, naar het einde van de baan. De terugweg Bestuursleden Jaap Hotting en Thijs Oudkerk vertellen dat een half uur na opening al veertig mensen zijn geweest. Dat vinden ze veel. ,,De aanloop gaat sneller dan donderdag, toen er in totaal bijna 200 bezoekers waren geweest.’’

De twee zijn blij dat de ijsbaan open kon. Het is goed voor de inkomsten van de club. Belangrijk, want er is geld nodig voor het onderhoud van de baan.

Wie nog te jong is om ijzers onder te binden, vermaakt zich op de slee. Marieke van der Plas (2) laat zich rustig vooruit trekken. Haar nicht Lindsy van der Plas (11) weet al goed hoe ze moet schaatsen, want ze krijgt een keer per week les.

Ze vertelt dat het ijs door de wind hobbelig is geworden, maar vallen heeft ze niet gedaan. Ook de wind gooit geen roet in het eten. Op kou kun je je kleden. Dat geldt ook voor Levi van den Dongen (7). Hij heeft onder zijn kleren zijn pyjama aan. ,,Lekker warm.’’gaat lekker snel, want dan heeft hij wind mee.